Kaikkien rahoittajien logot
Tutkintovienti kuvituskuva

ASIANTUNTIJUUDEN TUKEMINEN

Opiskelijan asiantuntijuuden kehittymistä voidaan opintojen aikana tukea esimerkiksi mentorointitoiminnalla. Erityisesti verkko– ja monimuotokoulutuksissa mentorointi lisää kohtaamisen paikkoja oppijoiden ja mentorointitoimintaan sitoutuneiden asiantuntijoiden välille.

Mentorointiprosessissa oppijoiden asiantuntijuutta voidaan tukea erilaisin työpajoin, työelämäyhteyksin ja tapaamisin. Mentorointiryhmän ryhmämuotoisissa tapaamisissa mahdollistetaan myös opiskelijoiden verkostoituminen vertaisryhmään yli vuosikurssien tai jopa eri alojen  

PODCAST

VIDEO

WORKLIFE COACH
MATERIAALIA

LINKKEJÄ

KITEYTYKSET
WORKLIFE COACHILLE

MENTOROINTI KORKEAKOULUSSA

Asiantuntijuuden kehittymistä voidaan tukea korkeakoulussa monella eri tavalla. Tässä podcastissa Digiura -hankkeen asiantuntija Tiia Ahola ja Lapin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajakoulutuksen lehtori Tommi Haapakangas keskustelevat, miten mentorointitoiminnalla voitaisiin tukea opiskelijan ammatillista kasvua korkeakoulukontekstissa. Jaksossa kuullaan myös liikunnanohjaajaopiskelijoiden kertomana heidän kokemuksistaan liikunnanohjaajakoulutuksessa toteutetusta mentoritoiminnasta. Haastattelijana Tiia Ahola.

Kuuntele podcast (avautuu uuteen välilehteen)
Kesto 24 minuuttia 55 sekunttia
Lue podcast tekstinä (avautuu uuteen välilehteen)

AKATEEMISET
VUOROVAIKUTUSTAIDOT 1

Videolla puheviestinnän yliopisto-opettaja Elina Kreus kertoo mistä akateeminen vuorovaikutusosaaminen koostuu. Videolla sivutaan myös jännittämistä ja vuorovaikutusta etänä.  

Katso video (avautuu uuteen välilehteen)

Videon kesto 11 minuuttia 16 sekuntia.

AKATEEMISET
VUOROVAIKUTUSTAIDOT 2

Videolla Elina Kreus haastattelee muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalintutkimuksen yliopistonlehtori Karoliina Laxströmiä. Minkälaista vuorovaikutusosaamista Karoliina tarvitsee moninaisissa työtehtävissään? 

Katso video (avautuu uuteen välilehteen)

Videon kesto 7 minuuttia 38 sekuntia.

WORKLIFE COACH -MATERIAALIA

Digitarina

Asiantuntijuuden kehittymistä voi tukea ohjatussa Digitarina-työpajatyöskentelyssä. Digitarina voi auttaa opiskelijaa hahmottamaan, mistä oma ammatti-identiteetti muodostunut. Digitarina voi tukea opiskelumotivaatiota, olla apuna ryhmäytymisessä sekä oman osaamisen sanoittamisessa ja tarinallistamisessa.

Ohjeita työpajan ohjaajalle:

Tutustu Pirita Jupin artikkeliin digitarina-työpajan järjestämisestä. Artikkelissa paneudutaan digitarina-työpajan tavoitteiden määrittelyyn, suunnitteluun sekä prosessin vaiheisiin ja läpiviemiseen. Katso myös video digitarinoiden tekemisestä (kesto 4:16) .

Voit hyödyntää Digitarina -työpajan esitystä, kun järjestät ryhmälle digitarinan käsikirjoituksen työstämisen työpajan. Esityksessä kuvataan aluksi digitarina -menetelmää sekä avataan digitarina -prosessia. Esitys sisältää työpajan vaiheisiin liittyvät diat.

Kuvallinen ohje videon editointiin Canva-ohjelmalla toimii hyvänä apuna, kun osallistujat ryhtyvät yhdistämään videoeditointiohjelmassa kuvia ja äänitiedostoja sekä tekstejä. Vinkkejä videon suunnitteluun löytyy myös Digibagista.

Digitarina – menetelmää voi hyödyntää erilaisissa käyttöyhteyksissä, esimerkiksi mentorointiprosessin eri vaiheissa, uraohjauksessa, identiteettityöskentelyn, oman osaamisen sanoittamisen ja video-CV:n työnhaun tukena.

Katso Lapin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajaopiskelijoiden tuottamia digitarinoita. Klikkaa kuvaketta ja video avautuu uuteen välilehteen.

Taijan tarina (3:36)
Jeremiaksen tarina (2:19)
Aleksian tarina (3:22)

Urakompassi -työpaja

Urakompassi -työpaja on Reinekke Lengellen ja Frans Meijersin kehittämä narratiivisen uraohjauksen metodi Life Design -menetelmän pohjalta. Tavoitteena on löytää uusia näkökulmia omaan tilanteeseen ja kehittää sisäistä kompassia luovien kirjoitusharjoitusten avulla.

Ohjeita työpajan ohjaajalle: Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan. Tässä työpajassa opiskelija kuuntelee omaa sisäistä puhettaan erilaisten kysymysten äärellä, kirjoittaa ajatuksiaan paperille ja pyrkii sitä kautta löytämään näkökulmia valitsemalleen asialle, joka voi liittyä esimerkiksi uraan tai opiskeluihin. Työpajaan on hyvä varata aikaa n. 3 h, ohjeistaa opiskelijoita olemaan yksin rauhallisessa tilassa ilman puhelinta ja mahdollisesti soittaa jotain kohderyhmälle sopivaa musiikkia aina kirjoittamisen ajan. Käsinkirjoittamista suositellaan. Pään, sydämen ja käden” yhdistelmä: omien tuntemusten tutkailu tärkeää siinä missä ajatustenkin.

Tutustu ja lataa Urakompassi-työpajan esitys toteutuksen tueksi.

Asiantuntijuuden tukeminen

Opiskelijoiden asiantuntijuuden tukemisen hetkiä mahtuu koko opintopolulle. Mentoroinnin rooli muotoutuu opiskelijan tarpeiden ja koulutuksen resurssien mukaan. Näin ollen mentoroinnin polut voivat näyttäytyä erilaisina.

Tässä esiteltynä yksi esimerkki Lapin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajakoulutuksesta, millaisia ohjauksen muotoja ja mentorointipisteitä opintopolun aikana on tehty. Asiantuntijuuden kehittymistä tuetaan opintojen ohjauksessa esimerkiksi opintojen valinnassa, uraohjauksessa, osaamisen tunnistamisen ja sanoittamisen työpajoissa sekä henkilökohtaisissa keskusteluissa mentorin kanssa.

Kuva tulossa!

LINKKEJÄ

 

Korkeakoulujen tulee toiminnassaan jatkuvasti pyrkiä ennakoimaan tulevaa. Mitä taitoja tulevaisuuden työelämässä sitten vaaditaan, ja miten korkeakoulut voivat näitä opintoihin sisällyttää? Ajattelumme tukena toimii DigiUra-hankkeessa tehtyjen työelämäedustajien haastatteluiden lisäksi ’Lapin tulevaisuuskuvat 2040-luvulla’ raportin työuria koskevat skenaariot. Lue Krista Kohtakankaan ja Eeva Helameren artikkeli Palvelukseen halutaan: globaaleilla työmarkkinoilla menestyvä tunnelmanluoja – Lumen

Muutospeli on yhteisen ymmärryksen ja tilannekuvan luomista varten. Muutospelin taustalla on ajatus siitä, että muutokseen voidaan vaikuttaa yhdessä, eikä kukaan tee muutosta yksin. Se, miten muutokseen suhtaudutaan ja miten se yhdessä ymmärretään, vaikuttaa myös muutoksen suuntaan ja lopputulokseen. Muutospeli kehittää yksilöiden ja ryhmien ymmärrystä muutokseen vaikuttavista tekijöistä ja siten kehittää myös muutoskykyä. Tutustu Muutospeliin ja peliohjeisiin Sitran sivuilla Muutospeli – yhteisen ymmärryksen ja tilannekuvan luomista varten – Sitra. 

Muutospelistä on digitaalinen versio Miro-yhteistyöalustalla

Yrittäjyydestä kiinnostuneille on tarjolla matalan kynnyksen 5 opintopisteen laajuinen Yrittäjäksi lappiin –opintokokonaisuus, jossa hahmotetaan yrittäjyyteen liittyviä edellytyksiä, tunnistetaan oman osaamisen tuotteistaminen, tiedostetaan markkinoinnin ja myynnin merkitys, ymmärretään yritystoiminnan talouteen vaikuttavia tekijöitä ja laaditaan toteutuskelpoinen yrittäjänsuunnitelma Lappi-kontekstissa. Opinnot voi aloittaa heti: Yrittäjäksi Lappiin – MOOC -kurssi yrittäjyydestä Lapissa.

Mentorin ja aktorin välinen vuorovaikutus parhaimmillaan auttaa aktoria oivaltamaan ja löytämään oman suuntansa työelämässä sekä elämän mittaisella jatkuvan oppimisen tiellä. Molempien motivaatio vuorovaikutukseen ja toinen toiseltaan oppimiseen antaa käänteismentoroinnin hengessä oivalluksia ja uutta näkemystä myös kokeneelle mentorille. Lue Johanna Wartian artikkeli Mentorointi ja muuttuva työelämä – Ura­loik­karin käsi­kirja.

Suomalaisissa yliopistoissa on tarjolla erilaisia mentorointiohjelmia, jossa mentoreina toimivat esimerkiksi yliopistosta valmistuneet työelämässä vaikuttavat alumnit ja he tarjoavat mentorointia yliopistossa opiskeleville opiskelijoille. Esimerkkejä mentorointiohjelmista:

LUT mentorointiohjelmaan on laadittu aikataulu, joka alkaa syksyllä ja päättyy keväällä päätösillalliseen. Lisää LUT mentorointiohjelmasta: LUT Mentorointiohjelma | LUT-yliopisto  

Helsingin yliopistolla on laadittuna Mentoroinnin työkirja, jota suositellaan käytettäväksi mentoroinnissa: Mentoroinnin-tyokirja_A4.pdf .

Oman potentiaalin käyttöön saaminen on tärkeää kehittymisen kannalta. Oman työskentelytyylin tunnistamiseen on olemassa erilaisia testejä. Yksi kansainvälisesti yliopistojen kanssa yhteistyössä tuotettu menetelmä on WSA-analyysi, jossa testin avulla tunnistetaan henkilön mielekkyyksiä, joustavuuksia ja epämieluisia asioita kognitiivisissa prosesseissa, ympäristössä, sosiaalisissa tilanteissa ja asenteissa. WSA-analyysia maahantuo Consultica OY. Menetelmään voit tutustua lisää: Etusivu – Consultica Oy  

Halonen, L., Grekula, M. & Wenström, S. 2020. Miten ohjaan tulevaisuuden työelämään? Työkaluja opiskelijan osaamisidentiteetin rakentumisen tueksi. ePooki. Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystyön julkaisut 11. http://urn.fi/urn:nbn:fi-fe202003198542  

KITEYTYKSET WORKLIFE COACHILLE

 

Worklife coachin muistilista opiskelijoiden asiantuntijaksi kasvamisen tukemisessa:  

  • Laita opiskelija pohtimaan osaamistaan erilaisin työkaluin opintojen eri vaiheissa 
  • Tutustukaa yhdessä opiskelijoiden kanssa työelämän vaatimuksiin
  • Tue opiskelutaitoja turvallisessa ympäristössä