Kaikkien rahoittajien logot
Tutkintovienti kuvituskuva

VUOROVAIKUTUSOSAAMINEN 2:

Ryhmän vuorovaikutuksen tukeminen

Sujuvan vuorovaikutuksen edellytyksenä on luottamus siihen, että uskallan osallistua ja tulen kuulluksi. Tästä kokemuksesta puhutaan usein psykologisena turvallisuutena. Erilaisissa ryhmissä ja vuorovaikutusympäristöissä toimimalla kehitämme valmiuksiamme kohdata ja kuunnella toisia ihmisiä. Tässä osiossa käsittelemme vinkkejä ja periaatteita ryhmämuotoisen yhteistyön sujuvoittamiseen.   

PODCAST

WORKLIFE COACH
MATERIAALIA

LINKKEJÄ

KITEYTYKSET
WORKLIFE COACHILLE

TUE RYHMÄÄ ONNISTUMAAN

Ryhmätyöt ovat usein iso osa opintoja ja yhteistyön tekeminen keskeinen osa työelämää. Ryhmässä toimiminen herättää tunteita ja jakaa mielipiteitä. DigiUralla-podcastissa vuorovaikutuksen asiantuntija, viestinnän tutkija Ira Virtanen antaa arvokkaita vinkkejä ryhmän vuorovaikutuksen tukemiseen, niin etänä kuin kasvokkainkin!  

Haastattelijana Elina Kreus.   

Kuuntele podcast, kesto:  24 minuuttia 39 sekuntia
Lue podcast tekstinä (avatuu uuteen välilehteen)

WORKLIFE COACH MATERIAALIA

Worklife Coach -materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ja muokattavissa omaan käyttöön. 

Dialogisen vuorovaikutuksen piirteitä ja edellytyksiä -handoutiin on koottu dialogisen vuorovaikutuksen perusperiaatteita sekä toimintaohjeita dialogisen keskustelun käymiseen.   

Onnistu palautteen antamisessa. Jokainen kaipaa palautetta! Lue lisää, mitä ottaa huomioon, kun haluaa onnistua palautteen antamisessa. 

Tukea ryhmän työskentelyn ja ryhmäosaamisen arviointiin. Tarkistuslista ja jaottelu tehtävä- ja suhdekeskeisiin taitoihin.

LINKKEJÄ

Ryhmätyötaidot verkossa

Vinkkejä hyviin käytänteisiin ryhmän yhteistyössä sekä työskentelyn suunnittelussa ja toteutuksessa. | DigiBagi Videoita ja muuta materiaalia aiheeseen liittyen: vinkkejä toimivaan yhteistoiminnalliseen pienryhmätyöskentelyyn verkossa, ryhmätyöskentelyn suunnitteluprosessi, ryhmätyötaidot ja roolit ryhmässä, hyvän tiimityön periaatteet,  viestintä, aktiivinen kuuntelu, palautteenanto.

DigiBagi: ryhmätyön esittäminen webinaarissa. Vinkkejä ryhmätyön esittämiseen, mm: esittämisen harjoittelu, roolien jakaminen, esityksen aikataulutus ja chatin moderointi ovat tehtäviä, jotka kannattaa suunnitella hyvissä ajoin.

Verkko-opiskelu

Luottamuksen rakentuminen verkko-opiskelussa Jyväskylän avoimessa yliopistossa toteutettu tutkimus nostaa esiin opiskelijoiden kokemuksia Luottamuksen rakentumisen verkko-opiskelussa. Edellytyksinä tunnistetaan esimerkiksi opiskeluryhmän turvallisuus ja yhteisöllisyys, verkkoympäristön selkeys ja opettajan ammattitaito ja läsnäolo.  

eAmkin avointen oppimateriaalien kirjaston Verkkototeutusten laatukriteerit auttavat verkkototeutusten laadun kehittämiseen ja itsearviointiin.

Ryhmäosaamisen kehittäminen

Blogiteksti:  Toimiva ryhmä – onnekas sattuma vai asennekysymys? – Prologos  Postauksessa pohditaan asenteen ja suhtautumisen vaikutuksia ryhmän toimivuuteen. 

 

Psykologinen turvallisuus

Pelotta töissä – psykologinen turvallisuus työyhteisössä | Työterveyslaitos (ttl.fi)  Tietoa psykologisesta turvallisuudesta ja sen edistämisestä työyhteisössä, myös etätyössä.

Blogiteksti: Miten rakennamme pedagogisesti kuulumisen tunnetta? – Prologos Tunne kuulumisesta ilmentää yksilön psykologista turvallisuuden tunnetta yhteisössä. Se kuvastaa, tunteeko yksilö itsensä kunnioitetuksi, arvostetuksi, hyväksytyksi ja tarvituksi tietyssä ryhmässä. Miten voimme pedagogisesti rakentaa kuulumisen tunnetta? 

KITEYTYKSET WORKLIFE COACHILLE

Ryhmässä toimiminen ja ryhmätyöt ovat iso osa nykypäivän korkeakouluopintoja. Menestyksekäs ryhmässä toimiminen vaatii sujuvaa vuorovaikutusta. Worklife coachin näkökulmasta tärkeitä teemoja ovat:

  • Tukea ryhmän vuorovaikutukseen    
  • Psykologinen turvallisuus   
  • Palautteen antaminen