Kaikkien rahoittajien logot
Tutkintovienti kuvituskuva

DIGIYMPÄRISTÖISSÄ TOIMIMINEN

Digitaalisissa ympäristöissä toimiminen on osa lähes kaikkia työtehtäviä tänä päivänä. Se tarkoittaa myös monien eri taitojen ja työkalujen hallitsemista, ja erityisesti jatkuvasti uuden oppimista. Esimerkiksi digitaalisissa ympäristöissä vuorovaikutus vaatii ihan omanlaistaan lähestymistapaa. Tekoäly on noussut vahvasti kaikkien tietoisuuteen viime aikoina, osaammeko ottaa sen haltuun? Myös monet digitaaliset työkalut ja esimerkiksi tietoturvallisuusasiat ovat tärkeä osa nykypäivän työelämätaitoja.  

VIDEO

WORKLIFE COACH MATERIAALIA

LINKKEJÄ

KITEYTYKSET WORKLIFE COACHILLE

TUKIÄLY, TEKOÄLY, TUHOÄLY

Jukka Aalho on oululainen kirjoittaja, markkinoinnin konsultti, podcastaaja ja TEDx-puhuja. Hän uskoo tekemisen kautta oppimiseen, ongelmanratkaisuun luovuudella ja siihen, että #hyviäasioitatuleevielä.

Jukka Aalhon puheenvuoro on tallennettu Valjasta supervoimasi tulevaisuuden työelämätaidoiksi -tapahtumassa 11.10.2023 Lapin yliopistolla.

Katso video (avautuu uuteen välilehteen)
Kesto 55 minuuttia 51 sekuntia

 

WORKLIFE COACH MATERIAALIA

Worklife Coach -materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ja muokattavissa omaan käyttöön. 

Microsoft Teamsin hyödyntäminen projektissa

Laajemman ryhmätyön tai pitkäkestoisen projektin alkaessa kannattaa perustaa tiimi Microsoft Teamsissa työskentelyä varten. Tällöin ryhmätyöhön liittyvä viestintä, tiedostojen jakaminen ja muokkaaminen sekä tehtävien aikataulutus onnistuu helposti samassa paikassa.

Katso alla olevat lyhyet ohjevideot:

Tiimin perustaminen (2:16)
Viestintä tiimissä (2:35)
Tiedostojen lisääminen (2:27)
Tehtävien hallinta (2:16)

LINKKEJÄ

Vuorovaikutus digitaalisissa ympäristöissä

Digitiimi: Asiakkaiden kohtaaminen verkossa (10/2022). Sosiaalipsykologi ja sometutkija Suvi Uski tarkasteli puheenvuorossaan ihmisten käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa ja digitaalisissa ympäristöissä. Kemiläiset yrittäjät kertoivat omista kokemuksistaan liittyen asiakkaiden kohtaamiseen verkossa.

DigiBagi: Esiintymistaitojen valmennusvartti. Valmennusvartin teemat keskittyvät digitaalisissa ympäristöissä tapahtuvaan esiintymiseen. Samoja vinkkejä voi hyödyntää livetilanteissa tapahtuviin esiintymisiin. Tässä osiossa tehdään pieni sukellus näiden tärkeiden taitojen kehittämiseen ja hiomiseen.

Digiympäristöissä työskentely ja oppiminen

Näkökulmia tulevaisuuden digitaalisiin työympäristöihin, Riikka Gassen  Näkökulmia tulevaisuuden digitaalisiin työympäristöihin, Riikka Gassen 24.5.2023 – YouTube 

Etätyön ja yhteisöllisyyden johtaminen, Ulla Vilkman Etätyön ja yhteisöllisyyden johtaminen, Ulla Vilkman 24.5.2023 – YouTube 

Digivisio 2030 –podcast: Tulevaisuuden digipedagogiikka Jakso 3: Tulevaisuuden (digi)pedagogiikka – YouTube Myös pedagogiikka on muutoksen edessä, kun digitaalisuuden merkitys meidän kaikkien elämässämme kasvaa.  Podcastin juontaa hankejohtaja Hanna Nordlund. 

Digitaalisissa ympäristöissä toimiminen

Digibagin digityökalujen toimintakortit:
Valmistaudu verkkotunnille
Kuvakesanasto
Verkkokokouksen järjestäminen
Vinkkejä virtuaaliseen ideointiin
Visuaalisesti vaikuttavaa viestintää
Vinkkejä videon suunnitteluun
Ryhmätyön esittäminen webinaarissa
Verkkokyselyjen työkalut

Digitiimi: Tietoturva ja luotettava datayhteys hybridityössä (2/2023). Webinaarissa Harto Pönkä (toimitusjohtaja, Innowise) piti puheenvuoron tietoturvasta ja tietosuojasta hybridityössä. Timo Hietalahti (Director, Engineering and Regulations, Telia Finland) piti puheenvuoron luotettavasta datayhteydestä Lapissa. Webinaari järjestettiin yhteistyössä Lapin 5G- kiihdyttämö -hankkeen kanssa.

Digibagin työkaluilla voit testata digivahvuuksia ja hankkia osaamista verkkovuorovaikutuksesta, ryhmätöistä, esiintymisestä, ergonomiasta, e-kirjojen käytöstä ja sovellusten käytöstä.

Tekoäly opetuksessa

1 op MOOC -opintojakso Tekoäly opetuksen tukena — Jyväskylän yliopiston opinto-opas (jyu.fi)

Web-opettaja Esa Riutan (eduhouse) opintokokonaisuus ChatGPT – tee työtä tekoälyn kanssa. 3.7.2023 mennessä 8 ilmaista videota.

Esa Riutta: Näin tarkistat onko suomenkielinen teksti tehty tekoälyllä! – YouTube 

Tekoälyn ja datan käyttö: eettiset ohjeet opettajille, Euroopan komissio 2022. Ohjeiden avulla opettajat voivat pohtia, mitä hyötyä tekoälystä ja datasta voisi heidän työssään olla, ja toimia tämän mukaisesti. 

Matleena Laakso: Tekoäly opetuksessa -linkkivinkkejä Linkkejä mm. listauksiin ja kursseihin, kielimalleihin, AI-pohjaisiin kuvan- ja videoiden luomispalveluihin sekä muihin tekoälysovelluksiin.

Tekoälytiistai -blogisarja Humak Muuttaako tekoäly opettajan työtä? — Tekoälytiistai-blogisarja osa 1 – Humanistinen ammattikorkeakoulu (humak.fi) 

Digivisio Jakso 5: Tekoäly ja tulevaisuuden oppiminen   Pureudumme tässä jaksossa tekoälyyn ja oppimisen tulevaisuuteen Headain perustaja ja kognitiotieteilijä Harri Ketamon ja Haaga-Helian yliopettaja Lili Aunimon kanssa. Podcastin juontaa hankejohtaja Hanna Nordlund. 

KITEYTYKSET WORKLIFE COACHILLE

 

Digitaalisissa ympäristöissä toimiminen vaatii monenlaisia taitoja ja erilaisten digitaalisten työkalujen hallintaa. Worklife coachille erityisesti nämä teemat ovat tärkeitä:

  • Vuorovaikutustaidot digitaalisissa ympäristöissä
  • Digitaalisten työvälineiden käyttö 
  • Tietoturva, kyberturvallisuus
  • Tekoäly